Grasz w zielone? czyli makaron z pesto.

Kochani, tak jak zapowiedziałam na blogu zaczną pojawiać się przepisy na moje ulubione, eksperymentalne fit-żarełko 😀 Gotujecie na własne ryzyko :P:P:P Będę dzieliła się z Wami daniami, które skradły moje serce (i żołądek!). Chcę żebyście wiedzieli, że nie uważam siebie za specjalistę od żywienia czy zbilansowanej diety. Schudłam przez 3 miesiące 8 kilogramów, ale prawda jest też taka, że miałam z czego 😀 Nie poszłam do dietetyka, nie kupiłam karnetu na siłownię. Jem zdrowo i pysznie i regularnie. No i coś tam biegam, czasem pływam 🙂

Do rzeczy 🙂

Dzisiaj mam dla Was makaronik na zielono. Obiecuję, że nie wyjdzie z tego suchar 🙂

Lista zakupów:

  • pełnoziarnisty makaron
  • cukinia
  • brokuł
  • puszka zielonego groszku (opcjonalnie)
  • pierś z kurczaka (opcjonalnie)
  • natka pietruszki

Pesto:

  • słonecznik łuskany
  • ziarna dyni (opcjonalnie)
  • oliwa z oliwek (4-5 łyżek)
  • świeża bazylia
  • czosnek granulowany, sól, pieprz

 

Z brokułu poucinaj same różyczki i gotuj we wrzątku 10 minut. Cukinię pokrój w kostkę, podsmaż. Pierś pokrój w kostkę, usmaż z solą i pieprzem. Zmieszaj ugotowane brokuły, cukinię, kurczaka, odcedzony groszek i poszatkowaną natkę pietruszki (kilka listków). Makaron ugotuj.

Pesto. Ziarna słonecznika i dyni upraż na suchej pateli aż zaczną się rumienić. Zblenduj z oliwą z oliwek, listkami świeżej bazylii, czosnkiem, solą i pieprzem. Pesto dodaj do ugotowanego makaronu i porządnie wymieszaj.

Ready!

*Brokuły – jedne z najzdrowszych warzyw na  Świecie! Posiada własciwości antyrakowe, wysoką zawartość witaminy C, A oraz kwasu foliowego.

Cukinia – lekkostrawna, odkwasza organizm, bogata w potas, magnez, żelazo.

Słonecznik – zawiera duuuużo witaminy E i witamin z grupy B, dzięki czemu ma pozytywny wpływ na pracę układu nerwowego.

 

pesto1

pesto2

pesto3

pesto4

 

Dajcie znać jak smakowało 😉

 

 

 

 

 

Może też Ci się spodoba?

9 komentarzy

  1. Mój brokułożerca będzie zachwycony. Tylko czy koniecznie musi być granulowany czosnek, czy myślisz że nic się nie stanie jak zastąpię go wyciśniętym świeżym? Szczególnie, że będzie blendowany, więc nawet jak się przecisną kawałki, to blender się z nimi upora.

      1. na wcale się nie godzę, toż zarówno brokuły jak i cukinia kochają czosnek! (my też, dobrze że kochamy też siebie bo czosnek mamy swojski, jest moc, osoby trzecie mogłyby tego nie znieść 😉 )

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.