10 sposobów na śniadanie bez chleba

Projekt #śniadaniebezchleba był moim postanowieniem noworocznym czyli od ponad 4 miesięcy dzielę się z Wami na instagramie moimi inspiracjami śniadaniowymi bez pieczywa 🙂 Kilka razy usłyszałam pytanie: „no ale po co bez chleba? przecież można kupić dobry, zdrowy chleb?” Jasne, można. I taki też od czasu do czasu kupuję i średnio 2 razy w tygodniu jem 🙂 W czym więc tkwi (tkwił) problem? Otóż uwielbiam chleb. I to uwielbiam nie ten z ziarenkami, nie ten żytni, razowy i ten na zakwasie. Ja po prostu lubię ten biały, ciepły z chrupiącą skórką. Największym problemem było to, że nie potrafiłam się opanować i zjeść kromki, dwóch. Jadłam dużo więcej. I najlepiej z masłem. Z masłem, szynką, serem i z majonezem 😀 I właśnie od tego pieczywa poszłam na odwyk 😉 Przestałam wpieprzać kanapki. Schudłam 8 kilogramów.

Na początku nie wyobrażałam sobie czym ja te pajdy zastąpię? Co ja mam jeść? Dzień w dzien jajecznicę albo owsiankę? Nuda i kara boska! A jednak się w tym odnalazłam. I zaczęłam czytać – przepisy, porady, etykiety. Okazało się, że jest milion sposobów na śniadanie bez chleba. Że może być pysznie, smacznie i to dwa razy, bo jem teraz co 3 godziny 😉

 

1. Śniadanie z jajem. Jajecznica, omlet, fritata, jajko w koszulce, na miękko, sadzone, itd itd… Jajka zawsze spoko! Ale nie więcej niż 10 sztuk w tygodniu 🙂 Dorzuć szpinak, plaster chudej szynki, pomidora, cukinię lub cebulkę i szamaj ze smakiem 🙂

IMG_20160413_082524 IMG_20160305_091136

IMG_20160212_0831092. Kasza. Kasze są smaczne i zdrowe i pasują zarówno do śniadania na słodko jak i na słono. Kasza jaglana, pęczak czy biała gryczana – wszystkie są spoko! A co dodać? Zrób tabbouleh , zmieszaj z jogurtem, posyp bakaliami, polej miodem. A może ryż z tartym jabłkiem i cynamonem?

IMG_20160123_084528 IMG_20160429_084151IMG_20160204_081120

3. Naleśniki i placki. Jest szansa, że takie sniadanie zjedzą z Tobą dzieci 😉 Spróbuj naleśników z mąki razowej, są naprawdę pyszne! I nie musisz smarować ich przesłodkim dżemem. Posmaruj jogurtem naturalnym, posyp owocami, bakaliami, miodem. Zrób placuszki z tartych jabłuszek.  Po smażeniu odsączaj placki na ręczniku papierowym 🙂

IMG_20160314_163507

4. Resztki z obiadu 🙂 Zostało Ci trochę makaronu z poprzeniego dnia? Potrawki z kurczaka czy nawet rosołu? To jest idealne śniadanie! Im mniej słodkie śniadanie tym mniejzy wyrzut insuliny do krwi, a ponadto ciepłe śniadanie przyspiesza przemianę materii! Jedz śmiało. Talerz małej porcji obiadu to lepszy pomysł niż pajda z masłem i dżemorem!

IMG_20160217_082705 IMG_20160203_111145 IMG_20160413_162630 IMG_20160311_153103

5.  Owsianka. Kiedys myślałam, że owsianka to nie dla mnie. Zrobiłam dwa podejścia, lepiło się to, w smaku takie śmakie… dopóki moja przyjaciółka Daria nie oświeciła mnie jak ja przygotować. Owsianke gotuje na pół wodzie / pół mleku z suszonymi owocami. Pamiętajcie żeby kupować suszone owoce, które nie zawierają siarki! Np. w Rossmannie dostaniecie niesiarkowane morele, które są ciemne, słodkie i smaczne. Rodzynki, żurawina, mango, śliwki – dodaj co lubisz 🙂 A na koniec posyp ziarnami słonecznika lub płatkami migdałów prażonymi na suchej patelni, obłęd! 🙂
IMG_20160225_110434Bez-nazwy-1 IMG_20160218_130134

6. Zupa krem. Zblendowane zupy to jeden z moich ulubionych sposobów na śniadanie. Ciepła zupka na miłe rozpoczęcie dnia. Nie ukrywam, że często sięgam po gotowce 🙂 Daję na środek gorącego kremu kleksa z jogurtu, posypuję ziarnami i pałaszuję.

IMG_20160420_083927IMG_20160401_085428 IMG_20160322_111225

7. Biały ser. Przyszła wiosna, przyszedł pan szczypiorek, pan pomidor i pani rzodkiewka. Twarożek czy mozarella czekają na to połączenie. Zjedz je!

IMG_20160131_084915 IMG_20160301_081126

8. Sałatka, czyli największe pole do popisu. Zawsze, gdy wydaje mi się, że nie mam nic do sałatki i zaczynam wyjmować produkty z czeluści szafek i lodówki wychodzą mi najsmaczniejsze śniadanka. Podstawa – zielone, czyli szpinak, rukola, mieszkanka sałat – kto co lubi. No i jedziesz  z dodatkami, których jest miliard od warzyw, owoców po orzechy, ziarenka, mięso, wędzony łosoś, jajka, kiełki!……. No i sos! Możesz polać oliwą, możesz zrobić smaczyny sos z octu balsamicznego (1 łyżeczka octu, 1 łyżeczka musztardy, 4 łyżeczki oliwy), ale spróbuj z sosem czosnkowym, albo bazyliowym – pysznie! 🙂

IMG_20160326_101835IMG_20160324_100946IMG_20160428_084517IMG_20160406_150200

 

9. Jogurt naturalny z.… Zacznijmy od czytania etykiety – mleko w proszku? białka mleka? po co? Kup jogurt, który w składzie ma mleko i dobre bakterie. I co dalej z tym jogurtem? 🙂 Wsyp muesli i zmieszaj ze świeżymi owocami.

 

IMG_20160210_092552
IMG_20160412_134146

10. Koktajle. Koktajle są super! Wyciskaj, blenduj, pij! Spróbuj z jarmużem, ze szpinakiem, z zielona pietruszką. Chyba, że wolisz tylko owocowe! Najlepsze gęste, z miąższem, z dużą zawartością błonnika. Sycące świetnie spełniaja rolę drugiego śniadania. Na zdrowie!

 

IMG_20160307_110109 IMG_20160308_123615Bez-nazwy-2

Właśnie podałam Wam aż 10 sposobów na śniadanie bez chleba! Jeśli macie jakieś pytania / sugestie – piszcie śmiało! 🙂 W wiosennych planach mam dla Was więcej wpisów z przepisami na pyszności nie tylko na śniadanko 🙂

Więcej inspiracji znajdziecie oczywiście na instagramie o TU! 🙂

 

 

Może też Ci się spodoba?

15 komentarzy

  1. Wszystko ładnie pięknie ale zasnego z tych dań nie wyobrażam sobie bez chleba! Twarożek bez chleba? Może płatki na mleku, ok, ale po tym od razu jest się głodnym, jeszcze coś zwróciło moją uwagę, owoce niesiarkowane… czyli pełne chemii? Naturalnym skutkiem fermentacji wszystkich owoców jest wydzielanie się siarczyn, jeśli nie ma siarczyn to znaczy że owoce zostały poddane jakimś niezdrowym zabiegom, ale cóż… owoce ze sklepu kosmetycznego…

    1. Radzę poczytać na ten temat 🙂 Siarkowanie nie jest obowiązkowe! To że owoce nie są siarkowane E220 wcale nie oznacza, że są naszpikowane inną chemią. W przeciwnym wypadku musiałoby to być ujęte w składzie – takie mamy prawo.
      Oczywiście w małej ilości siarczyny nie zaszkodzą, ale po co się szpikować tym konserwantem skoro na ryku są dostępne, np. ciemne niesiarkowane morelki?

  2. Oj gluten w chlebku tak zapycha jelita, że później waży się dużo za dużo. Kiedyś stosowałam dietę prozdrowotna gdzie właśnie nie je się chleba ani innych rzeczy z glutenem i efekt był -7 kg. Ale ile to się trzeba naglowic żeby właśnie się najeść a nie jeść kanapeczek…

  3. Wszystko to, co znajduje się na tych zdjęciach wygląda przepięknie! 😘 super pomysły, świetny wpis. Szkoda, ze dopiero teraz tutaj wpadłam, a nie wcześniej. 👿

  4. Jakbym czytała o sobie!!! Prawie dwa lata temu przestałam jeść chleb z tego samego powodu. Wracam z pracy głodna i co? 3-4 kromki chleba, a jak chlebek pyszny to i więcej. Wolę nie sięgać po żaden rodzaj chleba bo wiem czym to się skończy, dzisiaj zdrowy jutro z pyszna pszenna bułeczka. Stosowałam mnóstwo diet, efekt wiadomy….powiedziałam dość!!! Uwierzcie, schudłam i to w szybkim czasie 25kg!!!!Waga się utrzymuje prawie dwa lata. Oczywiście nie tylko chleb to spowodował, ale żeby go zastąpić sięgałam po zdrowsze jedzenie, sałatki jajka itp….Ale nie ukrywam że podobnie jak autorka mam dosyć jajek na śniadanie czy owsianki i tak trafiłam tu….super blog!!! Najgorsza dieta gdzie eliminujemy np.wszystkie węglowodany…ile tak wytrzymamy?! Zacznijcie od odstawienia pieczywa 🙂

  5. niestety tak się u nas utarło, że jak śniadanie to musi być kanapka, najlepiej z wędliną. A tu proszę tyle ciekawych propozycji. ja też staram się jeść zdrowo, Często przyrządzam koktajle i przekąski owocowe. Inspiruję się blogiem panipanidomu.pl tam jest sporo ciekawych przepisów.

  6. Super pomysł! Sama.chyba podejmę takie wyzwanie, tyle że u mnie to byłoby raczej śniadanie bez bułki 😀 uwielbiam świeże kajzerki…

  7. Uwielbiam takie inspiracje! Wszystko bym zjadła co tam zrobiłaś ;-). A co do chleba to polecam ten bez mąki tzw. „Zmieniający życie” u jadłonomii ;-). Jest prze pyszny!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.