13 lipca 2023

Jak pozbyć się brzydkich zapachów z lodówki?

Nieprzyjemny zapach z lodówki może zaskoczyć każdego. Nawet jeśli dbasz o swoje sprzęty i regularnie sprzątasz, któregoś razu możesz poczuć nieprzyjemną woń. To się zdarza, ale warto wiedzieć, jakie działania podjąć, by doprowadzić lodówkę do czystości. Poznaj kilka sprawdzonych sposobów!

Jak pozbyć się brzydkiego zapachu, gdy już się pojawi?

Jeśli po otwarciu lodówki poczułaś przykry zapach, musisz niestety się z nim zmierzyć i znaleźć przyczynę. Dlatego pierwszym krokiem powinno być wyciągnięcie wszystkiego ze środka i przejrzenie produktów. W przypadku, gdy nie możesz znaleźć winowajcy od razu, zwróć szczególną uwagę na zawartość słoików, a także daty ważności poszczególnych rzeczy. Kiedy pozbędziesz się już śmierdzącego składnika, nadchodzi pora na czyszczenie lodówki.

Wszystkie półki i szuflady umyj w ciepłej wodzie z dodatkiem płynu do naczyń – ręcznie albo w zmywarce. Wnętrze lodówki umyj roztworem wody i sody oczyszczonej, octu albo soku z cytryny. Taka mikstura skutecznie czyści i usuwa wszelkie nieprzyjemne zapachy. Następnie wytrzyj wszystko do sucha czystą ścierką i umieść z powrotem na swoim miejscu. Jeśli masz lodówkę z dolną zamrażarką (lub górną) albo lodówkę side by side, nie musisz czyścić części mrożącej, jeśli nie pachnie w niej podejrzanie. Możesz jednak skorzystać z okazji i zafundować SPA całej chłodziarce.

Pochłaniacze zapachu – co się sprawdzi w tej roli?

Czyszczenie lodówki to oczywiście najlepszy i najbardziej higieniczny sposób na pozbycie się brzydkich zapachów. Warto jednak też znać kilka produktów, które pochłaniają zapachy i sprawią, że nieprzyjemna woń nie rozprzestrzeni się na całą chłodziarkę. W roli pochłaniaczy sprawdzą się:

  • Kawa – włóż do lodówki garść ziaren albo kilka łyżek kawy mielonej w miseczce. Można uprzednio podprażyć ją na patelni, aby jeszcze skuteczniej maskowała brzydkie zapachy. Kawa szybko wietrzeje, dlatego wymieniaj porcję regularnie co 2-3 dni.
  • Jabłko i goździki – to dziwne połączenie naprawdę działa cuda. Wetknij kilka goździków w połówkę owocu i umieść całość na górnej lub dolnej półce lodówki. Pilnuj tylko, by całość sama się nie zepsuła i nie zaczęła nieprzyjemnie pachnieć.
  • Ocet lub połówka cytryny – ich kwaśne właściwości sprawiają, że zapachy znikają bardzo szybko. Nie musisz też obawiać się woni octu – bardzo szybko wietrzeje, pozostawiając lodówkę świeżą.

Typy lodówek – side by side, czterodrzwiowa, z dolną zamrażarką

Lodówki Toshiba a pochłanianie zapachów

Lodówki Toshiba wyposażone są w szereg funkcji, które mają za zadanie zapobiegać psuciu się żywności i powstawaniu brzydkich zapachów:

  • PLASMA PURE oraz PURE BIO to technologie, dzięki którym w lodówce wytwarzane są jony dodatnie i ujemne. Eliminują one bakterie, usuwają nieprzyjemne zapachy i oczyszczają schłodzone powietrze. Dzięki temu produkty w chłodziarce dłużej pozostają świeże, mniejsza jest więc szansa na to, że się zepsują.
  • Dual Cooling – polega na tym, że dwa systemy niezależnie od siebie kontrolują temperaturę w lodówkach Toshiba – osobno dla części chłodziarkowej i zamrażarkowej. Dzięki temu wahania w liczbie stopni Celsjusza nie występują, żywność dłużej jest świeża, a zapachy nie mieszają się ze sobą. Jeśli więc gdzieś pojawi się nieprzyjemna woń, nie rozprzestrzeni się po całym urządzeniu. Tę funkcję znajdziesz w czterodrzwiowych lodówkach z dolną zamrażarką.
  • Moisture & Flexible Zone – to strefy kontroli wilgotności i zmiennej temperatury. Warzywa potrzebują większej wilgotności niż owoce, dlatego szuflada podzielona jest na dwie części przeznaczone do różnych typów produktów. Do tego lodówki Toshiba z tym systemem umożliwiają aż trzy elastyczne ustawienia temperatury zależne od potrzeb owoców, warzyw, suchych produktów i napojów.

Pozbycie się nieprzyjemnych zapachów z lodówki jest stosunkowo proste, ale nieprzyjemne. Dużo lepiej zapobiegać ich powstawaniu. Technologie zastosowane w lodówkach Toshiba zdecydowanie Ci to ułatwią. Wybierz model dla siebie!

Artykuł sponsorowany.

Powiązane treści