Wszelkiego rodzaju garnki gastronomiczne czy warniki gastronomiczne to absolutnie podstawowe i obowiązkowe elementy wyposażenia każdej kuchni. Bez nich nie przygotujemy większości potraw, dlatego tak ważne jest posiadanie co najmniej kilku w różnych rozmiarach. Warto jednak zwrócić uwagę na ich jakość. Inwestowanie w zestaw garnków kuchennych, który został wykonany z mało wytrzymałych materiałów i po dwóch miesiącach korzystania będzie do wyrzucenia, jest bardzo złym pomysłem. Dobrym rozwiązaniem jest postawienie na znanych i lubianych producentów, których produkty są sprzedawane i doceniane zarówno w Polsce, jak i na całym świecie. Wyłącznie dzięki temu będziemy mieć pewność, że posłużą nam one przez wiele lat.
Profesjonalny zestaw garnków kuchennych – dlaczego stal nierdzewna jest tak pożądana?
Jednym z najlepszych materiałów do produkcji trwałych i wytrzymałych naczyń kuchennych jest właśnie stal nierdzewna. Garnki gastronomiczne, które są z niej wykonane, charakteryzują się niespotykaną odpornością na wszelkiego rodzaju uszkodzenia mechaniczne, wysokie i niskie temperatury, a także silne działanie korozji. Wyróżniamy cztery podstawowe rodzaje stali nierdzewnych: stal ferrytyczna, austenityczna, ferrytyczno-austenityczna oraz martenzytyczna. Zdecydowanie najpopularniejszą z nich jest austenityczna oznaczana symbolem 18/10 (18% chromu, 10% niklu).
Dobry zestaw garnków kuchennych zostanie wykonany właśnie z niej. Jedynym jej minusem jest to, że nie nadaje się ona do indukcji, dlatego warto zwrócić uwagę na spód garnka, który powinien być wykonany z trzech warstw, a jego symbol wtedy to 18/0. Dzięki wysokiej zawartości chromu w stali garnki gastronomiczne wyróżniają się wysoką odpornością na korozję. Wybierając naczynia wykonane z tego materiału, masz gwarancję idealnie gładkiej i pozbawionej porów powierzchni, co z pewnością ułatwi utrzymanie ich w odpowiedniej czystości. Ich dodatkowym atutem jest to, że bardzo dobrze przewodzą ciepło, które jest rozprowadzane równomiernie.
Garnki gastronomiczne – jakie rodzaje wyróżniamy?
Tego typu naczynia możemy podzielić na dwie kategorie: wielkość i przeznaczenie. Dzięki temu jest nam o wiele łatwiej dobrać je do określonych potrzeb, a także sprawić, że potrawy będą przyrządzane w odpowiednich warunkach. Wyróżniamy specjalistyczne garnki gastronomiczne przeznaczone do gotowania małży, owoców morza, muli, zup rybnych, a nawet do podgrzewania mleka. W większości przypadków są wykonywane z najwyższej jakości stali 18/10 lub są pokryte powłoką emaliowaną.
Innymi naczyniami o specjalnym przeznaczeniu są garnki do gotowania kuskusu, garnki do sosów, garnki do duszenia potraw oraz garnki z zaworem wykorzystywane do gotowania większej ilości warzyw. Te ostatnie wyposażone zostały w kranik, który znacznie ułatwia odcedzanie ugotowanych produktów. Wiele osób myli garnki z rondlami, a różnica między nimi jest naprawdę banalna. Garnki gastronomiczne mają dwa uchwyty, natomiast rondle wyłącznie jedną rączkę.
Warniki gastronomiczne – przydatne naczynia zarówno w kuchni, jak i w bufecie!
Warniki gastronomiczne umożliwiają przygotowanie wrzątku, kawy i herbaty, a następnie utrzymanie tych napojów w odpowiedniej temperaturze. Bardzo często możemy je spotkać na imprezach plenerowych, w barach hotelowych czy salach bankietowych. Jest to świetne rozwiązanie, ponieważ dzięki ich łatwej obsłudze goście mają stały dostęp do świeżego napoju. Są dostępne w wielu rozmiarach oraz wariantach, dlatego z pewnością każdy znajdzie dla siebie idealny model.
Istnieje również warnik do makaronu. Został on stworzony z myślą o łatwym i perfekcyjnym przygotowaniu makaronu lub innych produktów mącznych, a także warzyw. Można spotkać również takie, które zostały wyposażone w funkcję gotowania na parze. Warnik do makaronu sprawdzi się idealnie w restauracjach serwujących kuchnię włoską, w pizzeriach, firmach cateringowych oraz w bufetach hotelowych.
Treść promowana.