Zastanawiasz się, jak urozmaicić codzienne posiłki? Pokoloruj je! Do kuchennej zabawy za-proś całą rodzinę – to idealna okazja do nauki samodzielności i zachęta do spróbowania własnoręcznie przygotowanych specjałów. Do barwienia żywności najlepiej używać naturalnych składników. Sprawdź, jak łatwo pokolorować ulubione posiłki.
Czym kolorować posiłki?
W kuchni sprawdza się zasada, że naturalne jest najlepsze. Zamiast więc sięgać po sztuczne barwniki, wybieraj te naturalne, które obok dobrej zabawy dostarczać mogą również cennych składników odżywczych. Zdrowe barwniki w swojej ofercie ma HELPA – producent owoców i warzyw liofilizowanych – to właśnie one, w sproszkowanej formie, pokolorują posiłki Twojej rodziny. Marka trafnie nazywa te produkty Różdżkami Smaku, bo za ich dotknięciem zwyczajne jedzenie nabiera kolorów. Warto przy okazji podkreślić, że owoce oraz warzywa w procesie liofilizacji zachowują większość wartości odżywczych.
Kolorowa kaszka na śniadanie
Kuchenna zabawa może trwać od samego rana. Jeśli Twoja rodzina dzień zaczyna od kaszki lub owsianki, koniecznie wykorzystaj liofilizowane owoce i warzywa do nadania im koloru oraz smaku. Możesz sięgnąć na przykład po sproszkowaną jagodę – posiłek stanie się wówczas fioletowy – albo malinę, która zabarwi zawartość naczynia na różowo. Najlepiej do takiego posiłku dodaj jeszcze ulubione świeże owoce, a wszystko posyp odrobiną posiekanych orzechów lub pestek np. słonecznika.
Jogurt naturalny zabarwiony liofilizowanymi owocami
Wiele dzieci oraz dorosłych chętniej sięga po jogurty owocowe niż po te naturalne. Lista ich składników nie kończy się jednak na samym jogurcie i wybranym owocu, a dodatkowo są one często dodatkowo dosładzane. Dużo lepszym i zdrowszym wyborem jest zatem zakup jogurtu naturalnego i nadanie mu owocowego smaku w domu. I w tym przypadku możesz wykorzystać ulubione owoce liofilizowane.
Tęczowe ciasto
Kolorowe ciasta przyciągają wzrok i zachęcają do pałaszowania, ale czy są one dobrym dodatkiem do codziennej diety? Tak, jeśli tylko do ich przygotowania wykorzystasz zdrowe i naturalne składniki! Do barwienia ciasta oraz kremu zaproś całą rodzinę – zaproś dzieci, by czynnie uczestniczyły w przygotowaniach i własnoręcznie wsypywały owoce oraz warzywa liofilizowane do masy na ciasto. Warstwę zieloną stworzy sproszkowany szpinak, żółtą – dynia, a czerwoną – burak.
Wielobarwne naleśniki
Do jedzenia naleśników raczej nikogo nie trzeba przekonywać, choć dzieci na ogół chętniej zjadają te w wersji słodkiej. Wytrawne naleśniki to sprytny sposób na zachęcenie ich do jadania warzyw. To kolejna okazja do wykorzystania liofilizowanego szpinaku, dyni czy buraka. Warzywny proszek możesz dodać zarówno do naleśnikowego ciasta, jak i do farszu, np. twarożku.
Na tych kilku opisanych w tekście przykładach zabawa w kuchni wcale się nie kończy. W naturalny sposób można barwić też makarony, koktajle, budynie – jedynym ograniczeniem jest ludzka wyobraźnia. A Ty, co dziś pokolorujesz?
Artykuł sponsorowany.