Kontakt z redakcją:

Dawid Brzeziński
[email protected]
tel. 796 521 531

Kontakt w sprawie reklamy: [email protected]
lub https://premiumeo.pl

Właścicielem portalu ślubnego
menmeet.pl jest:
F.H.U. Dawid Brzeziński
ul. Lubuska 4/57
40-219 Katowice

4 popularne rośliny z medycyny ajurwedyjskiej – co warto o nich wiedzieć?

Ponad 3000 lat temu w Indiach pojawiła się medycyna ajurwedyjska i od tego czasu jest ona praktykowana w wielu domach na całym świecie. Według teorii ajurwedy zdrowie oraz dobre samopoczucie polegają na osiągnięciu równowagi między umysłem, ciałem i duchem. Nie chodzi tu o walkę z jakąkolwiek chorobą, ale o promowanie zdrowego stylu życia. Ważnym elementem tego podejścia są zioła i przyprawy ajurwedyjskie, takie jak ashwagandha. Uważa się, że chronią organizm przed licznymi schorzeniami i oferują szereg korzyści zdrowotnych. Przyglądamy się czterem roślinom popularnym w ajurwedzie.

  1. Brahmi

Brahmi, zwane również zielem łaski, od czasów starożytnych było stosowane w leczeniu zaburzeń neurologicznych. Roślinę tę można znaleźć w wilgotnym i tropikalnym środowisku. Jest stosowana jako środek do poprawy pamięci i zmniejszenia różnego rodzaju lęków – ogranicza poziom kortyzolu. Niektóre badania wykazały, że może być również skuteczna we wspieraniu funkcjonowania mózgu oraz oczyszczaniu krwi, co z kolei pomaga utrzymać zdrową skórę. Liście tej rośliny są uważane za bardzo czyste (wolne od toksyn) – były w dawnych czasach spożywane przez joginów, aby pomóc w medytacji.

  1. Manjistha

Korzenie rośliny manjistha odtruwają organizm, oczyszczając limfę i krew. Układ limfatyczny odprowadza „odpady” z organizmu oraz reguluje pracę układu odpornościowego. Ponieważ limfa jest pompowana poprzez skurcze mięśni, siedzący tryb życia może skutkować nieprawidłowym funkcjonowaniem tego układu, co prowadzi do zwiększonego poziomu toksyn w skórze, stawach, mięśniach i innych tkankach. Manjistha jest środkiem, który wspiera poruszanie się limfy. Dzięki temu oczyszcza wątrobę, reguluje pracę nerek i wspomaga zwalczanie trądziku. Manjistha to także składnik stosowany w medycynie ajurwedyjskiej w celu poprawy wyglądu cery i łagodzenia objawów problemów skórnych.

  1. Kurkuma

Kurkuma jest jedną z najpopularniejszych i najczęściej badanych przypraw ajurwedyjskich na świecie. Pochodzi z Azji Południowej, szczególnie z Indii, ale jest również uprawiana w innych ciepłych regionach świata. Kurkumę stosuje się w ajurwedzie ze względu na właściwości detoksykujące, przeciwdrobnoustrojowe, przeciwutleniające oraz przeciwcukrzycowe. Ponieważ działa przeciwzapalnie, dobrze sprawdza się w leczeniu skóry skłonnej do trądziku. To także znakomity regulator pracy wątroby. Nic więc dziwnego, że większość indyjskich przepisów kulinarnych wymaga szczypty kurkumy.

  1. Ashwagandha

Ashwagandha to mały i drzewiasty krzew, który występuje w Indiach, Afryce i kilku częściach kontynentu śródziemnomorskiego. Nazwa ta pochodzi od dwóch sanskryckich słów – Ashva, co oznacza konia i Gandha, co oznacza zapach. Jego korzenie mają silny aromat, który jest opisywany jako „koński”. Ashwagandha jest wysoko ceniona w tradycjach medycyny ajurwedyjskiej. Stosuje się ją jako adaptogen, który pomaga organizmowi radzić sobie ze stresem oraz zwiększa jego energię i witalność. Pomaga również utrzymać odpowiedni poziom energii w ciągu dnia, jednocześnie zapewniając spokojny sen w nocy. Tradycyjnie do przygotowania remediów ajurwedyjskich używa się korzeni i jagód ashwagandhy.