Makarony cieszą się wielką popularnością na naszych stołach. Można je jeść w dowolnych kombinacjach, tworząc niebanalne potrawy z różnymi dodatkami. Klasyczne makarony jednak nie są do końca najzdrowszą podstawą posiłków. Ich zdrową alternatywą są makarony ekologiczne. Na czym polega ich fenomen? Czytaj dalej i przekonaj się, dlaczego powinny zagościć na Twoim stole.
Przewaga makaronów ekologicznych nad tradycyjnymi – na czym polega?
Popularność produktów ekologicznych nie rośnie bez przyczyny. Coraz częściej wybieramy żywność świadomie, kierując się jej składem, a nie ceną. Zwraca się uwagę na to, w jaki sposób produkty zostały wyprodukowane, w jakich warunkach i z jakich surowców. Klasyczna, szeroko dostępna żywność bogata jest w chemię, która nierzadko dominuje nad składnikami odżywczymi. Zwierzęta nafaszerowane są antybiotykami, a rośliny składnikami, które odpowiadają za ich imponujący wzrost. Nie da się ukryć, że tego typu substancje szkodzą naszemu zdrowiu! Dlatego też coraz częściej wybiera się żywność, która jest pozbawiona tego typu dodatków. Tym samym chętniej stawia się na makarony ekologiczne. Ich formuła oparta na naturalnym składzie, z bogactwem witamin i składników mineralnych, cieszy się coraz większą sympatią, goszcząc dumnie na naszych stołach.
Makarony ekologiczne – najpopularniejsze rodzaje dostępnych produktów
Szeroka gama dostępnych makaronów ekologicznych pozwala na dopasowanie ich do swoich własnych preferencji. Niezależnie od wybranego rodzaju, każdy z nich będzie niezwykle smaczny i pełen wartościowych składników odżywczych!
Makaron ekologiczny żytni
Tego rodzaju produkty bogate są w błonnik. To cenny składnik diety, usprawniający pracę jelit! Pomaga utrzymać piękną, szczupłą sylwetkę, dlatego też będzie mile widziany na talerzach tych, którzy są na tzw. redukcji. Dodatkowo jest składnikiem, dzięki któremu będziemy czuć sytość znacznie dłużej!
Makaron ryżowy
To bogata w węglowodany propozycja, z niewielkim dodatkiem tłuszczu. Występuje przeważnie w postaci cienkich nitek. Niezwykłą popularność zawdzięcza temu, że jest nieodłącznym elementem kuchni azjatyckiej.
Makaron gryczany
Źródło aminokwasów egzogennych i błonnika! Wszystkie najważniejsze składniki odżywcze kaszy gryczanej zawarte są w tym pysznym produkcie. Ten bogaty w składniki mineralne makaron nie tylko jest bardzo zdrowy, ale i pyszny!
Makaron ekologiczny z ciecierzycy
Ten niezwykle bogaty w aminokwasy makaron jest świetnym uzupełnieniem diety dla wegan i wegetarian – zastępuje bowiem produkty mięsne! Pełen jest makro- i mikroelementów, które są podstawą zrównoważonej diety.
Dla kogo to odpowiednie produkty?
Makarony ekologiczne to cenne składniki w codziennej diecie. Zastąp “zwykłe” makarony ekologicznymi wariantami – ze względu na zdrowsze proporcje składników odżywczych w recepturach tych produktów. Propozycje te są odpowiednie dla tych, którzy cenią sobie najwyższą jakość żywności. Produkty ekologiczne obecnie produkowane są na szeroką skalę. Oznacza to, że dostępne są absolutnie dla każdego – ze względu na relatywnie niską cenę w stosunku do jakości. Co więcej, produkty ekologiczne są doskonałe dla dzieci oraz dorosłych borykających się z różnymi dolegliwościami pokarmowymi. Makarony ekologiczne są też polecane dla osób, które muszą być na różnego rodzaju dietach. Nadadzą się nawet na tzw. redukcję. Ze względu na bogactwo witamin i składników mineralnych skorzystają z nich nawet sportowcy.
Makarony ekologiczne można podawać z każdym możliwym dodatkiem. Świetnie smakują z potrawami kuchni azjatyckiej, ale i w innych, kulinarnych kombinacjach. Gotuj makarony zgodnie z zaleceniami producenta.
Artykuł promocyjny