Łuszczyca to powszechny problem, jeśli chodzi o dolegliwości skórne. Jakie są jej przyczyny i jak ją leczyć?
Jak rozpoznać łuszczycę? Charakterystyczne dla łuszczycy są czerwone plamy pokryte srebrną łuską. Czasami występują też takie objawy jak drobne, ropne wypryski otoczone czerwoną skórą czy krwawiące pęknięcia na skórze. Łuszczycy towarzyszy też ból, swędzenie i pieczenie. Początkowe zmiany nie są zazwyczaj rozległe, pojawiają się jedynie drobne grudki, które łuszcząc się tworzą wykwity skórne, o średnicy ok. 1-2 cm. Wówczas zmiany obejmują już większe partie skóry, przekształcając się w zmiany duże, o średnicy zazwyczaj kilku centymetrów. Srebrzyste łuski, które pokrywają te zmiany z czasem zmieniają się, tworząc zgrubiałe zmiany, o nierównej, chropowatej powierzchni. Łuszczyca nie musi występować tylko na skórze, ale pojawia się też np. na paznokciach, które są wówczas zgrubiałe z drobnymi wgłębieniami. Główną przyczyną łuszczycy są nadmierne podziały komórek naskórka i nieprawidłowe oraz nadmierne rogowacenia naskórka, a także zaburzenia w procesie złuszczania. Chorobie często dodatkowo towarzyszy też np. nadciśnienie, cukrzyca czy choroba reumatoidalna. Skłonność do łuszczycy wynika często z uwarunkowań genetycznych. Choć łuszczyca jest chorobą zapalną skóry o podłożu autoimmunologicznym, to nie można się nią zarazić. Wyróżnia się różne odmiany łuszczycy, w tym łuszczycę skóry głowy, łuszczycę plackowatą, krostkowatą czy kropelkową. Na zaostrzenie objawów łuszczycy mogą wpływać czynniki środowiskowe np. infekcje, niektóre leki, stres, palenie tytoniu czy alkohol. Choroba atakuje zazwyczaj jedynie określone miejsca. Choć może dochodzić do zaniku dolegliwości, to choroba często nawraca.
Łuszczyca. Jak sobie z nią poradzić?
Mimo, że łuszczyca jest chorobą nieuleczalną, to jednak można znacznie złagodzić jej objawy np. stosując odpowiednie maści, kremy albo balsamy, które mają na celu usunięcie łuski i doprowadzenie do remisji zmian skórnych, a także zapobieganie nadmiernej proliferacji naskórka. Pomocniczo w leczeniu łuszczycy stosuje się też fototerapię. Na co dzień trzeba dbać o właściwą pielęgnację skóry objętej stanem zapalnym. Najlepiej wybierać kosmetyki, które w swoim składzie mają dziegcie, kwas salicylowy, olej konopny czy nawilżające emolienty. Sposób leczenia łuszczycy uzależniony jest przede wszystkim od rodzaju choroby, a także tego, jaką powierzchnię ciała chorego objął proces chorobowy. W przypadku znacznych zmian chorobowych, oprócz leczenia miejscowego, stosuje się też leczenie ogólnoustrojowe.
Co jeść przy łuszczycy?
Dla osób chorujących na łuszczycę najlepsza będzie dieta śródziemnomorska, oparta na dużej ilości świeżych warzyw i owoców, produktach pełnoziarnistych i zdrowych tłuszczach, które są źródłem antyoksydantów i tym samym regulują procesy zapalne. Nienasycone kwasy tłuszczowe, jak olej lniany pomogą nawilżyć skórę od wewnątrz i zapobiec nieprzyjemnym objawom w postaci swędzenia skóry. Ważne będzie też spożycie ryb, które są bogatym źródłem witaminy D i kwasów omega. Przy łuszczycy trzeba też pić dużo wody, minimum 1,5–2 litry wody dziennie. Zaleca się też, aby przy łuszczycy unikać warzyw psiankowatych czyli np. ziemniaków, pomidorów czy papryki, a także owoców cytrusowych. Warto też ograniczyć żywność wysoko przetworzoną, a także tłuste mięsa, zwłaszcza wieprzowinę i wołowinę, ale również mięsa gęsi czy kaczki.
Materiał sponsorowany.